Monday, 13 February 2017

Filled Under:

TERKINI : Mak Cik Keluarkan RM20 Juta selepas DIHINA Pegawai Bank M*******. .....Tengoklah Selepas itu apa yang terjadi.....


Seorang mak cik telah pergi ke kaunter bank untuk mengeluarkan wang sebanyak RM 500. Tetapi kemudiannya kerani di kaunter bank itu telah melontarkan kad dengan lagak yang kurang ajar kepada mak cik itu sambil berkata "kalau nak keluarkan duit kurang daripada RM5000 sila keluarkan di ATM. Kami tiada masa untuk keluarkan wang yang sedikit."

Kemudian, mak cik itu mengambil kad itu semula dan menyerahkannya kepada kerani tersebut dan berkata "Kalau macam tu keluarkan sahaja semua yang ada di dalam akaun ini."

Kerani bank itu sangat terkejut apabila mendapati di dalam akaun mak cik itu terdapat sejumlah RM 20 JUTA.

Dengan lemah lembut & penuh santun, kerani bank menyatakan mereka tidak dapat menyediakan wang sebanyak itu. Jika mahu pengeluaran sebanyak itu, perlulah membuat temujanji.

Mak cik itu kemudiannya bertanya tentang jumlah yang boleh dikeluarkan secara serta merta pada hari tersebut. Lalu kerani bank menjawab dengan amat sopan. Jumlah yang boleh dikeluarkan ialah RM 300, 000 sahaja.
Mak cik itu menjawab "kalau begitu saya mahu keluarkan RM300,000 sekarang!!"

Dengan susah payah kerani bank mengira dan menyerahkan kepada mak cik itu. Setelah mengambil duit itu, mak cik menyerahkan semula duit sebanyak RM299, 500 kepada kerani tersebut dan berkata, "Saya hanya memerlukan RM500 sahaja. Sila simpan semula semua duit saya ke dalam akaun saya.......
[Janganlah kita memandang rendah pada rupa paras ara dari hanya kerana dia seorang yang sudah tua]

Sila share jika anda rasa kisah ini bermanfaat untuk dijadikan pengajaran kepada semua.




12 comments:

  1. Ini bkn gambar makcik tu...tp ini dlm Maybank cawangan Nilai Negeri Sembilan. Staff sebuah sykt sdg memasukkan RM sykt pd suatu pg thn 2014 yg lalu.
    Kakitangan bank ni x hina apa2 pun...malah menjalankan tugas dgn baik n bersopan. Rasanya x perlu lah guna gambar ni utk dibuat2 cerita. Mohon hentikan viral gambar fitnah ni

    ReplyDelete
  2. Ini bkn gambar makcik tu...tp ini dlm Maybank cawangan Nilai Negeri Sembilan. Staff sebuah sykt sdg memasukkan RM sykt pd suatu pg thn 2014 yg lalu.
    Kakitangan bank ni x hina apa2 pun...malah menjalankan tugas dgn baik n bersopan. Rasanya x perlu lah guna gambar ni utk dibuat2 cerita. Mohon hentikan viral gambar fitnah ni

    ReplyDelete
  3. Tp staff bank RHB P.indah mmg patut kena mcm ni. Dahlah pemalas, asyik bersembang, dahtuh tak pandai nak serve customer, kena pulak tu jawatan customer service. Pundek g mampus la. Terasa nak komplen je tp nasib aritu mood mengantuk so malas nak kecoh.

    ReplyDelete
  4. moral of the story hormati lah orang yg ada banyak duit.

    ReplyDelete
  5. Elok cek dulu makcik tu dpt brim tak

    ReplyDelete
  6. Elok cek dulu makcik tu dpt brim tak

    ReplyDelete
  7. Kalau lah cerita ni benar dan bukan dibuat2:

    Makcik tu ada 20juta dalam akaun dia, ok, menunjukkan dia cerdik kerana duit banyak.

    Tapi, apa motif makcik tu untuk ke kaunter untuk keluarkan duit RM500. Kecuali, mesin ATM tidak berfungsi, kad dia dah rosak, orang terlalu ramai beratur di mesin2 ATM dan pada masa yang sama, kaunter2 bank adalah lengang.

    Kalau alasan terakhir tu takpa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada golongan tua yg buta huruf.. boleh jd dia xde org yg boleh dipercayai utk wat teman.. klau ajak anak, anak lak yg perangai hantu g atm, habis duit makcik ni..

      Delete